Endüljansın (Günah çıkarma) Tarihi

1.Günahların Tanrı’ya karşı olan kısmı “günah itirafı” ile bağışlanır. Tanrı tarafından affedilen günahların dünyevi cezalarının kilise tarafından bağışlanmasına ise endüljans denir.

endüljans ile ilgili görsel sonucu

2.Din adamaları bu yetkiyi nereden alıyorlar? Bir ayateti referans göstererek din adamlarının günah çıkarabileceğini söylemişler.

incil ile ilgili görsel sonucu

Günahımız yok dersek, kendimizi aldatırız, içimizde gerçek olmaz. Ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan Tanrı günahlarımızı bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır. (1. Yuhanna 1:8-9)

endüljans ile ilgili görsel sonucu

3.Katolik kilisesine göre Endüljans

Tanrı tarafından affedilen günahların dünyevî cezalarının kilise tarafından kısmen veya tamamen bağışlanmasını ifade etmektedir.

endüljans ile ilgili görsel sonucu

u bağışlanma kutsal kilise için savaşa katılmak, kilisenin uygun gördüğü bir işi yapmak, kiliseye bağış yapmak veya kilisenin bağış için sattığı af belgesini satın almak yoluyla elde edilebilir.

4. Endüljans ilk ne zaman ortaya çıktı?

İlgili resim

 Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktası olan 1095 yılındaki Clermont Konsili’nde, bir kişinin şöhret ve para için değil de sadece dinî gayeler ve Kudüs kilisesini kurtarmak amacıyla Haçlı seferine katılırsa onun bu yolculuğunun her tür tövbe yerine geçeceği belirtilmiştir.bu uygulamanın Hıristiyanlar için faydalı olduğu ve kurtuluşa götüreceği belirtilmiştir.

5.Nasıl para toplanmaya başlandı?

Papanın kilise yapımı dışında siyasi güç elde etmek, Kutsal Roma Cermen imparatoru olarak istediği
prensi seçtirmek ve Osmanlı Devleti’ne karşı haçlı birliği oluşturmak için de ciddi bir para ihtiyacı vardır. Papalık bu para ihtiyacını da af belgeleri satarak karşılamaya çalışmıştır.
kilise ile ilgili görsel sonucu

6. Protestan Reformu
protestan reformu ile ilgili görsel sonucu
Kilise tarafından satılan af kağıtlarının en önemli etkilerinden biri Protestan Reformu’nu tetiklemesi olmuştur.
martin Luther bu olanları sineye çekemez, cennetin para karşılığı satılmasına tepkisini ortaya koymak için 95 maddeden oluşan, “Endüljansın Kuvvetine Dair Tezler” başlıklı bir metin hazırlar
 Bir rivayete göre Şehitler Bayramı gününde, 31 Ekim 1517’de halkın Wittenberg şatosu kilisesi önüne geleceğini düşünerek Latince kaleme aldığı metnini bu kilisenin kapısına asar ve düşüncelerini ilan eder.

7. Kilise: "Luther Kafirdir" 

martin luther ile ilgili görsel sonucu

Bu sorgulama kısa bir zaman içinde Katolik kilisesine karşı bir halk hareketine dönüşür. Katolik kilisesi Martin Luther’i aforoz eder ve bölgedeki prensliklere onun tutuklanmasını emreder. Ancak Katolik kilisenin kendi üstlerinde otorite kurmasından ve papalığın topladığı vergilerden bıkan prensler Martin Luther’e sahip çıkar ve onu siyaset gereği destekler.

8. ve zafer Martin'indir

victory ile ilgili görsel sonucu


Kaynak: 1                                       


Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar



Google Plus'da paylaş

Yazar Unknown

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder